2012. szeptember 24., hétfő

165 méter magas olasz óriás



Egy olyan elképesztően szép helyről szeretnék mesélni, ami nálunk méltatlanul kevéssé ismert. Aki Közép-Itáliába utazik, annak tekintetét sokszor elvakítja Róma fénye, pedig sok más látnivaló is található errefelé. A természeti szépségek sorából kiemelkedik a Cascata delle Marmore, mely több szintből álló vízesés-rendszer Terni közelében. Mondanom sem kell, hogy az idegenforgalom Olaszországban milyen jelentős bevételi forrás, a vízesés területe is csak belépőjeggyel látogatható, de nagyon megéri az árát!
 
A parkolásra bőségesen van hely, ingyenes is, és az étteremtől az ajándéktárgyakig mindenféle szolgáltatás kapcsolódik hozzá, azonban a jegypénztárnak kicsi a kapacitása és a WC használata is bosszantóan drága. Az élmény azonban mindenért kárpótol! Érdemes az interneten tájékozódni a látogatás előtt, mivel a vízesés naponta csak néhány óráig működik teljes kapacitással. A terület információs táblákkal jól el van látva, de ha többet szeretnél tudni, a Cascata honlapján be lehet jelentkezni különféle vezetett túrákra és gyerekprogramokra. Egyénileg is be tudod járni a terület minden zegét-zugát, és ha bírod, érdemes felmásznod a legfelső szintig. Van ugyan egy olyan buszjárat, ami felvisz a tetőre, de mikor ott jártam, csak hét végén üzemelt, így maradt a gyaloglás.

Az alsó szintek is nagyon látványosak, több helyen olyan erővel zúdul le a víz, hogy beszórja vízpermettel a gyalogutakat. Van egy alagút a hegyen át, ami egy vízesésbe torkollik, ide már mindenképpen esőkabát kell, különben bőrig ázol. Hidakon lehet átkelni, kilátóteraszokon lehet gyönyörködni a víz szépségében. Itt ugyanis a víz az úr! Csöpög, csurog, csordogál, folyik, ömlik, szakad és robajlik körülötted. Víz fent és lent, jobbra és balra, mindenhol, akármerre nézel! A fákkal együtt kellemessé teszi a levegőt, a rekkenő nyári hőségben ez egy igazi oázis. A fák is gyönyörűek, gyökereik elképesztő mennyiségben és formában kanyarognak a lábaid alatt. Mindenhol láthatod a víz felszínformáló erejének nyomait: barlangok és üregek, víz lyuggatta tufasziklák szegélyezik a sétautat.

Legalább fél napot el tudsz tölteni a terület látnivalóival, és ha nyáron látogatsz ide, mindenképpen a nap legmelegebb óráiban érdemes itt tartózkodni. Gyerekekkel is kiváló program, a kisebbek nyakban cipelése a hegy tetejére már önmagában egy élmény, felér egy jobb erőnléti edzéssel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése