2013. május 27., hétfő

Sörfesztivál télen-nyáron




Európa legnagyobb sörfesztiválja, az Oktoberfest sörimádók tömegeit vonzza évről-évre a bajor fővárosba. Kinek-kinek mást és mást jelent a sör: szabadságot, kiteljesedést, erőt , fiatalságot, sikert, ahogy a reklámok sugallják, vagy csak egyszerűen alkoholt, ami módosult tudatállapotba juttatja. A nagy sörivó nemzetek számára az életük elválaszthatatlan része, nehezen tudnák elképzelni akár csak egy napjukat is nélküle. Angliában a gyári munkások ugyanúgy, mint a londoni City öltönyös dolgozói, munka után kedvenc pub-jukba térnek be egy (két-három, stb.) sörre.

A bajoroknál a sörnek kultúrája van, persze jó söreik is vannak hozzá. Az Oktoberfest a bajor sörmarketing zászlóshajója, elképesztő mennyiségű sör és sörkorcsolya fogy el a sörünnep idején (átlag 60000 hektoliter)  Münchenről pedig az embernek a focicsapata és a BMW mellett leginkább a sör jut az eszébe. A nagy sörünnep leginkább óriási népünnepély tömeggel, tolongással, sramlizenével és dirndlivel, borsos árakkal és zsúfoltsággal. Aki nem szereti az ilyen tömegrendezvényeket, ne szomorkodjon, bármelyik évszakban érdemes Münchenbe látogatni, jó sör mindig van! Itt van mindjárt a május, a spárga és a Maibock ideje. Bajorországban a spárga nagy kedvenc, májusban a belvárosi piac, a Viktualienmarkt (igen, a belváros közepén egy nagyon jó kis piac működik) szinte minden standja fehérlik a spárgától. A legtöbb sörfőzde ilyenkor értékesíti különleges májusi sörét, ami leginkább félbarna sörkülönlegesség és nagyon finom!

Hol is érdemes kezdeni az ismerkedést a müncheni sörkultúrával? Ez a hely nem lehet más, mint a patinás királyi sörfőzde, a Hofbräuhaus. Saját tesztelés alapján bármelyik sörük jó szívvel ajánlható, személyes kedvencem a Münchner Kindl búzasör lett. Sajnos az ott töltött idővel arányosan csökkent számomra a vonzereje, ugyanis a sörház egy egész évben működő mini Októberfest. Állandóan tele van turistákkal, nehéz asztalt kapni, zsúfolt és zajos, a felszolgálók hajszoltak és mogorvák, de a gyönyörű épület és a kiváló sörök miatt mégsem szabad kihagyni. Nekem jobban bejött a szomszéd utcában (Münzstrasse) az Augustiner-Bräu, a 14. században szerzetesek által alapított sörfőzde sörözője. Este persze ez is zsúfolt, mint minden belvárosi söröző Münchenben, de napközben nagyon kellemes, hangulatos hely, a söreik pedig fantasztikusak. Ott van aztán a Löwenbräu, a Spaten, a Paulaner, de sorolhatnánk tovább, csak idő és persze pénztárca kérdése, hogy megismerhesd az összes bajor sört!

A sörivás közti szünetekben azért érdemes megnézni a város nevezetességeit is: a belvárosban a városháza, a királyi palota, számos szép templom és a Deutsches Museum mindenképpen kihagyhatatlan élményt jelent. Főként azon elenyésző kisebbség számára, aki nem szereti a sört.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése