2013. április 30., kedd

Lehet csapolni fiúk!


Massa Múzeum és Fazola-kohó Miskolc-Újmassán

Miskolc-Újmassa két dologról is nevezetes és mindkettő az egykor szebb napokat megélt kohászathoz kötődik. Itt található a Fazola-kohó (ismertebb, bár téves elnevezéssel Őskohó), ami egy faszénnel fűtött 19. századi nagyolvasztó, melyben vasércből állítottak elő nyersvasat. Szögletes, jellegzetes formájú tömbje kedvelt fotótéma a turisták és a házasulók körében. Az egyedülálló ipari műemlék épülethez hasonló Magyarországon máshol nem maradt fenn, és a környező országokban is csak néhány látható. Előterében fut a Lillafüredi Állami Erdei Vasút garadnai vonala, így a kohó a kisvonaton utazva is megragadja az ember tekintetét.

Másik különlegessége a vízikerekes kovácsműhely (hámor), mely kivételes alkalmakkor, mint amilyen az évente megrendezett Fazola Fesztivál, még mindig képes a tüzes vas alakítására. Ilyenkor cseng-bong az egész környék, és a nagykalapács ütései alatt a vörösen izzó vasdarab engedelmeskedik a kovácsmester akaratának. Az év nagy részében persze pihen a műhely, de mindenképpen érdemes megváltani a múzeumi belépőjegyet, hogy közelebbről is megszemlélhessük az épület belsejét. Itt mindent meg is lehet fogni, ki lehet próbálni üllőpengetést kalapáccsal, a hatalmas köszörűkő megforgatása pedig kiválóan átmozgatja a vállizmokat.

A Massa Múzeum épülete úgy néz ki, mint egy régi munkás lakóház, az ember azt várja, mikor lép ki belőle egy korabeli kohász, hogy munkába induljon. Kiállításában a gyár történetén kívül nagyon szép öntött és kovácsolt használati és dísztárgyak, valamint az elkészítésükhöz szükséges szerszámok láthatóak. A kohó régi tervrajzait egykori céhes mesterek bütykös keze rajzolta, elképesztő mire voltak képesek számítógépes tervező programok nélkül!

A Garadna-patak medre a gyerekek (és játékosabb felnőttek) kedvelt játszótere, színes kohósalakokat lehet benne találni, és a szerencsésebbek pisztrángokat is megfigyelhetnek. A patak és a közút túloldalán fekvő elkerített terület nagy méretű kohászati és bányagépek otthona, és jóllehet műtárgyakról van szó, a múzeum munkatársai nem szólnak rá a gyerekekre, ha némelyikre felkapaszkodnak.

Ha megéhezel, akkor se csüggedj, a kohó közelében található a pisztrángtelep, melynek halsütödéje tavasztól őszig frissen sütött pisztránggal várja a vendégeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése